sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Parents won't let me go...

 
Saiko idea kielimatkasta vanhemmilta tylyn vastaanoton? Ei hätää, niin sai myös mun ja lukemattoman monen muun innokkaan haave kielimatkasta. Tässä postauksessa vinkkejä siitä, miten päästä vanhempien kanssa yhteisymmärrykseen asiasta.


1. Informoi

Tämä on tärkein. Jos vanhempien tietämys kielimatkoista on vähäinen, on positiivinen vastaanotto kielimatkaidealle epätodennäköinen. Kerro faktoja kielimatkoista, mitä siellä tehdään, missä majoitutaan, millaisessa ryhmässä siellä ollaan, keitä aikuisia (liiderit, opettajat) matkalla on mukana..


2. Älä pelästy jos ensimmäinen reaktio on kielteinen

Näin on varmasti monella, jollei vanhemmalla ole esim. jonkun tutun lapsen matkan kautta kokemuksia ja tietoisuutta kielimatkoista, tuskin ensimmäinen reaktio on että siinäpä hyvä idea! Ole kärsivällinen ja anna vanhempien sulatella ajatusta.


3. Kerro miksi haluat kielimatkalle

Jokaisella voi olla henkilökohtaisia syitä millä perustella, kuten esimerkiksi rippijuhlalahjana tai jonkun saavutuksen kunniaksi, innostus kielten opiskeluun tai esim. ennen abi-vuotta abi-kurssille. Kerro, että kielimatka voi innostaa parempaan opiskeluun myös koulun englannin tunneilla ja kielimatka ei ole kuitenkaan ole täysin mikään huvimatka, joka arkipäivä sisältää koulua.


4. Ole yhteydessä EF:ään

Soittamalla EF:n Helsingin toimistolle saatte vastauksia mietityttäviin asioihin kielimatkojen suhteen. Itsekin tuli soiteltua ennen omaa kielimatkaa, ja toimistolta sain vastauksia kysymyksiini. Kannattaa myös tilata ilmainen esite (esim. tuosta blogini oikeasta reunasta) josta matkoista voi lukea ja kohteisiin tutustua.


5. Tee kompromisseja matkan kustannuksissa

Jos pääset matkalle, lupaa jättää pois joitain muita rahan reikiä kuten muita reissuja. Kerro miten voisit itse kerätä rahaa matkaa varten ja mitä uhrauksia voisit sen eteen tehdä. Muistuta myös, että matkan hintaan sisältyy myös ruuat, matkat (bussikorttia lukuunottamatta), retkiä, aktiviteettejä, opetus, koulumateriaali…


6. Kerro turvallisuudesta

Matkalla mukana on heti Helsingistä lähtien suomalainen liideri. Kohteessa on aina monta liideriä eri maista, ja vähintään yksi oma suomalainen liideri. Oma paikallinen liiderini oli tosi tarkka siitä, että kaikki olivat näkyvillä esim. Lontoossa retkellä, ja hän piti meitä kyllä hyvin silmällä pitämällä laskua vähän väliä. Etenkin asuntolassa liideri on yötä-päivää kivenheiton päässä ja oppilailla on myös liiderien puhelinnumerot, joihin voi olla yhteydessä tarpeen vaatiessa. EF on hyvin kokenut matkanjärjestäjä. Vanhemmilla voi olla myös ennakkoluuloja kielimatkoja kohtaan, sillä mitä netissä olen törmännyt, ovat kielimatkat olleet ennen aika kaukana siitä mitä nykyään mitä tulee mm. turvallisuuteen ja laatuun.


7. Yritä, että he ymmärtäisivät kuinka ikimuistoinen ja myös opettavainen kokemus tämä sinulle olisi, ja toivo parasta! :)

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Don't leave these things home



 
Matkan lähestyessä pitää kohdata haaste nimeltään pakkaaminen. Kielimatkat kestävät muutaman viikon ja pakkauskapasiteetti on rajallinen, joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä kannattaa ottaa mukaan ja mitä jättää kotiin. Tässä postauksessa on lista asioista joita kielimatkalle lähtiessä ei pidä unohtaa ja vinkkejä pakkaamiseen. Pakkaaminen on usein aika kohdemaakohtaista (esim. lämpimissä maissa eri vaatteet) ja tämä postaus onkin tehty sen pohjalta mitä Englantiin lähtijän kannattaa muistaa. :)


-liikaa vaatteita ei kannata ottaa mukaan, sillä paluumatkalla tavaraa on varmasti paljon enemmän, koska muutaman viikon aikana ehtii shoppailla paljon, ja ostettujen tavaroiden lisäksi yllätti se, kuinka suuren tilan matkalaukusta vei kaikki ”kielimatkajutut”, kuten koulusta saadut kirjat ja muut. Yleensä kohteissa on myös mahdollisuus pestä pyykkiä.


-tärkeät muistettavat:


EF:ltä saadut kielimatkalaisen käsikirja, säännöt (joissa vanhempien allekirjoitus), Erika matkavakuutus

kela-kortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja passi


-vaatteita sekä hellepäiviin että viileisiin iltoihin (muutamat pitkät housut ja esim. huppareita/neuletakkeja), jolloin varsinkin rannalla ja Pierillä kävi kova tuuli. Sadekeleihinkin kannattaa varautua varsinkin jos Englantiin on lähdössä, kertakäyttösadetakin voi napata mukaan. Myös sadetta kestävä takki tuli tarpeeseen.


-hyvät kävelykengät, diskoja ym. varten voi ottaa myös toiset kengät


-henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet (älä unohda aurinkovoidetta, 
shampoota, maitohappobakteereja, särkylääkettä ja käsidesiä!)

-EF:ltä saa (on ainakin tähän asti saanut) kohteessa repun, joka kulkee kätevästi matkalla mukana, joten reppua/laukkua ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan, muutakuin pienen esim. käsilaukun jos haluaa


-koulua varten kannattaa ottaa mukaan sanakirja, kyniä ja vihko


-adapteri, kamera, laturi, kuulokkeet, mahd. SIM-kortti 
 

-rantapyyhe



Myös puhelin, pankkikortti, paikalliset rahat ja hammasharja saattavat tulla tarpeeseen, joten älä jätä niitäkään kotiin. Muista myös tallentaa liiderisi puhelinnumero kännykkääsi!:)