keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Why? Part 1



"Miksi maksaa niin paljon kielimatkasta, tavalliselle matkalle pääsisi paljon halvemmalla?"


Tätä on monet kysyny ja kieltämättä tämän takia hylkäsin muutama vuosi sitten mun kielimatkahaaveilut lopullisesti, tai niin mä silloin kuvittelin. Kielimatka ei kuitenkaan oo vaan matka, enkä pysty vertaamaan sitä rahassa. Se on niin paljon muutakin.

 (Niin paljon muutakin etten saa mahtumaan sitä tähän yhteen postaukseen joten jatko-osa tulee myöhemmin.)





 Kielimatka alkaa jo silloin kun varaa matkan, saa MyEF tunnukset ja liittyy EF:n ihmeelliseen maailmaan. MyEF:stä voi löytää tulevia kurssilaisia ja omaan kohdekaupunkiin menijöitä, sekä suomalaisia että ulkomaalasia ja jutella niiden kanssa. Tällöin yleensä tehdään jo ensimmäisiä wa-ryhmiä joissa sitten jännitetään ja lasketaan päiviä tulevaan matkaan. Jo tässä kohtaa kielitaito parantuu kun tulee juteltua paljon englanniksi, ja muistan että opin paljon mm. eri maiden eroista jutellessa monista maista tulevien oppilaiden kanssa.





Kielimatka on kokonaisuudessaankin aika erilainen tavalliseen matkaan nähden, eikä kannata odottaakaan pelkkää shoppailua ja kamera kaulassa kiertelyä suurimmissa turistinähtävyyksissä (niitäkin toki tehdään jossakin määrin). Matkalla asutaan joko paikallisessa perheessä tai asuntolassa joka saattaa olla esim. hotelli tai yliopiston kampus kuten Brightonissa. On jo sinänsä mahtava kokemus päästä asumaan joko oikeaan brittiperheeseen tai brittiläiselle yliopistolle.



Kielimatka vietetään muiden eurooppalaisten (toki kurssilla voi olla ryhmiä muistakin maanosista) nuorten kanssa jolloin pääsee ihan spesiaalilla tavalla tutustumaan kymmeniin nuoriin Espanjasta, Norjasta, Itävallasta... Kaikkiin on tosi helppo tutustua, koska esim. tunneilla tehdään paljon juttuja joissa jutellaan pareittain (ei siellä kyllä oikeastaan muuta tehdäkään) ja muutekin kaikki on mennyt sinne tutustumaan uusiin ihmisiin ja on samassa tilanteessa kuin sinä. Kannattaa ehdottomasti heti ensimmäisestä päivästä lähtien mennä rohkeasti juttelemaan ihmisille, siellä kukaan ei pidä sitä mitenkään epätavallisena. YOLO-asenne eikä se, että se jolle meet juttelee tuskin tulee enää ikinä näkemään sua ei ainakaan suurenna kynnystä. Vaikka olis normaalisti ujo ja hiljanen, kielimatkalla ei varmasti jää yksin. Kielimatkalla on siis älyttömän helppo saada uusia kavereita, suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaisia. Muihin suomalaisiin tutustuu tosi hyvin, koska asutaan samassa rakennuksessa ym.





Kielimatkalla on koulua mitä ei tavallisella matkalla oo. Tässä kohtaa monet kukanytkesälläkouluunmenee-asenteella olevat ihmiset hylkää kielimatkan. Se koulu ei oo mitään tavallista tylsää raatamista, joten ei kannata toimia näin. Kouluissa on englantia äidinkielenään puhuvat opettajat, joka on tosi mahtavaa ja mikä oli tietty englannin opiskelus tosi hyvä asia. Koulusta saa myös englannin oppikirjan ja Passport To Learnin josta voi mm. seurata oman englannintaidon kehittymistä. Kurssin jälkeen suoritetaan englannin tasokoe josta saa todistuksen +todistuksen kurssista joista voi hyötyä myöhemmin esim. työpaikkaa hakiessa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti