maanantai 30. marraskuuta 2015

Five Mistakes

Tässä muutamia "virheitä" mitä tein matkalla/ennen matkaa, tai juttuja jotka oisin näin jälkikäteen ajateltuna ehkä voinut tehdä toisin. Ottakaa oppia ja älkää tehkö niinku minä.







1. En ottanut tarpeeksi kuvia



Arvon aina kahden välillä, otanko paljon kuvia vai nautinko hetkestä. Yleensä päädyn ottamaan paljon kuvia ym. koska niitä on niin kiva kattoo jälkikäteen, mut nyt jotenki se kuvaaminen jäi vähemmälle. Tuntuu että mulla ei oo paljon yhtään kuvia, edes Pieristä ei oo yhtään kunnollista. Raahasin järkkäriäkin siellä mukana, mutta en jaksanut oikein kuvata sillä ja sinne kerty vain about kymmenen epätarkentunutta kuvaa. Tää on tosi harmi koska niitä olis tosi kiva kattoo nyt.





2. Juttelin etukäteen eri kurssilaisten kanssa



Juttelin ennen matkaa siis aika paljon muiden Brightoniin lähtijöiden kanssa enkä hirveesti ottanut huomioon sitä, että kaikki todennäköisesti ovat eri kursseilla ja kouluissa Brightonissa. Kun oltiin juteltu kaikkee mitä tullaan yhessä tekemään tms. ja oli jotenki valmistautunu siihen että tulee viettämään siellä niitten kanssa aikaa, niin olikin aika outoo kun ei monia edes nähnyt koko matkan aikana. Kannattaa siis varautua siihen, että jotka on samaan aikaan kohteessa saattaakin olla eri kurssilla.





3. Selfie-keppi



Tällainen pikku kohta liittyen vähän tuohon ensimmäiseenkin. Mietin ottasinko selfie-keppiä mukaan, mutta lopulta menin jättämään sen kotiin. Toi olis ollut varmasti mun elämän ainoa kerta kun olisin oikeesti tarvinnut sitä.





4. Lontoon nähtävyyksiin tutustuminen



Lontoossa nähtiin tottakai paljon kuuluisia nähtävyyksiä, ongelma oli se etten monistakaan tiennyt mitä ne olivat. Olis ollut hyvä jos ennen matkaa olisin tutustunu vähän paremmin Lontoon nähtävyyksiin jotta olisin saanut enemmän irti retkestä, sillä nyt tunnistin vain kaikki tasoa Big Ben ja jäi monen nähtävyyden jälkeen sellanen "okei mikähän toi oli" -olo.





5. Katsoin liikaa videoita ennen matkaa



Tää viimenen on kans tällanen "virhe" mitä tein nimenomaan ennen matkaa, jopa jo ennenkö olin ees varannut sitä. Katoin YouTubesta kaikki mahdolliset videot Brightonista mitä kielimatkalaiset oli laittanut, ja vielä niin monta kertaa että tunnistaisin varmaan ne videoiden ihmisetki jos ne tulis vastaan. Se huono puoli oli se, että sain tietää vähän liiankin hyvin millasta kielimatkalla on ja mitä tullaan tekemään ym., mikään ei tavallaan tullut enää yllätyksenä. Muuten se ei olis haitannut, mutta liika oli liikaa.

lauantai 31. lokakuuta 2015

Summeranza




Summeranza on joka kesä Lontoossa järjestettävä festivaalitapahtuma, jonka EF järjestää kaikille oppilailleen jotka ovat siihen aikaan Briteissä. Summeranza järjestetään yleensä heinäkuun puolen välin paikkeilla, tänä vuonna se oli 10.7.. Summeranza huipentuu illalla huippuartistin keikkaan, joka julkistetaan huhti-toukokuussa. Summeranzan lippu kannattaa ostaa jo etukäteen, sillä kohteessa sitä ei välttämättä pysty enää ostamaan. Hinta oli tänä vuonna 95€, joka sisälsi kaiken.


Summeranzassa on keikan lisäksi mm. huvipuistolaitteita, silent disco, kansainvälisiä DJ:tä, kaiken maailman pomppulinnoja, pelejä ja photo bootheja, snackseja ja ruokaa… Parasta Summeranzassa oli ainutlaatuinen tunnelma, EF:n oppilaita ympäri maailmaa kulki free hugs-kylteissä ja erimaiden lippuihin sonnustautuneina, joka paikassa soi musiikki ja kaikilla oli hyvä fiilis.


Tänä vuonna Summerazassa oli tosi hyvä ilma, aurinko paistoi ja oli lämpötila oli hellelukemissa. Pääesiintyjä oli Charli XCX, joka sopi siihen ihan täydellisesti. Koska Summeranza oli tänä vuonna perjantaina, ei meillä jotka sinne meni ollut koulua sinä päivänä. Tänä vuonna meidän suomalaisryhmästä Summeranzaan lähti muistaakseni 8 ihmistä. Summeranza on yksinoikeudella ainoastaan EF:n oppilaille, joten jos on tilaisuus mennä, se kannattaa ehdottomasti käyttää!
















THE Places in Brighton

Brightonissa on paljon ihania paikkoja, tässä listattuna mun top 6 lempparit ja kenties yhdet suosituimmista paikoista Brightonissa.

6. The Lanes
The Lanesin kauniilla kaduilla keskellä Brightonin keskustaa on söpöjä pikkukauppoja ja putiikkeja ja ihana tunnelma.

5. Lewes
Lewes on kaunis alue joka ei sijaitse ihan Brightonin keskustassa. Nähtiin siellä brittiläinen koulu ja koululaisia ja paikallisia ihmisiä jotka oli tosi ystävällisiä.

4. Royal Pavilion
Royal Pavilion on yks Brightonin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Tehtiin sinne tutustumiskierros ja oli tosi kiva nähdä myös historiallisia nähtävyyksiä.

3. Churchill Square
Churchill Square on suuri ostoskeskus keskellä Brightonin keskustaa, josta löytyy kaikki parhaat kaupat. Churchill Square on varsinkin nuorison keskuudessa tosi suosittu paikka Brightonissa, jonka huomas siellä shoppaillessaan.

2. Yliopistoalueet
Yliopiston kampusalueet jossa me vietettiin suurin osa ajasta oli tosi hienoja ja eritysesti ihastuin koko Falmerin alueeseen, joka ei ollut ihan keskustassa.

1. The Brighton Pier
Brighton Pier on vaan the Place number one Brightonissa. Laiturin päässä oleva huvipuisto on tosi hieno ja korkeille menevissä laitteissa on tosi hienot näkymät Brightoniin. Illalla sen valot on tosi kauniit ja on vaan mukava kierrellä siellä ja käydä esim. sen valtavissa pelihalleissa.
 


...VS...


Otsikko ei siis viittaa Victoria's Secrettiin vaan oon koonnut tähän sellasia asioita joiden väliltä pitää yleensä ennen kielimatkaa valita. Monissa on aika paljon mun omia mielipiteitä joten ne ei ole täysin objektiivisesti kirjotettuja. 

Malta vs. Britit
Jos haluaa rantaelämää ja biletystä, kannattaa valita Malta. Jos taas haluaa kokea Lontoon ja brittielämää kannattaa mennä Britteihin. Ei kuitenkaan kannata ajatella että jälkimmäinen kuulostaa ihan tylsältä vaihtoehdolta, sillä myös briteissä on paljon bileitä ja myös rantakohteita. Britit on myös suosittu kohde, joten siellä on paljon kielimatkalaisia ja esim. Summeranza.

2 vs. 3 Viikkoa
Yleisimmät matkat ovat 2 tai 3 viikkoa pitkiä, ja monet miettii kumpi valita. Ajattelin, että oisin voinu kolme viikkookin olla, mutta toisaalta vielä viikko epäterveellistä ruokaa olis ollu aika paljon, vaatteet alko loppua ja ajattelin matkaa varatessa etten haluais tuhlata Suomen kesästä niin pitkää aikaa ulkomailla.

Asuntola vs. Homestay
Tää riippuu tosi paljon itsestä, uskon että sen pystyy aika hyvin arvioimaan kumpi itsee miellyttää enemmän, elämä paikallisessa perheessä vai muiden kurssilaisten kanssa asuntolassa. Itse kannatan asuntolaa, koska siellä on kaikki lähellä ja se on usein ”varmempi” vaihtoehto. Lämpimän lounaan ja päivällisen saa aina jos ei ole mitään retkiä tms., kouluun on aina lyhyt matka ja yleesäkin asuntoloissa on aina tavallaan tietty standardi, perheet taas voi olla hyvinkin erilaisia.

Funpack vs. Ei Funpackia
Sinänsä kannatan sen ostamista, koska siihen kuuluvat jutut oli tooosi kivoja, ja ilman sitä ei oltas päästy esim. Royal Pavilioniin. Toisaalta funpack-aktiviteettien aikaan oli myös joitan discoja tms. jotka missattiin kun ne osu päällekkäin.

Kesäkuu vs. Heinäkuu
Heinäkuu, koska mm. Etelä-Eurooppalaiset pääsee vasta silloin lomilleen, joten silloin kursseilla on enemmän kansallisuuksia.

Yksin vs. Kaverin kanssa
Yksin, koska kielimatka on hyvä tilaisuus tehdä yolo-matka yksin ulkomaille ja tutustua uusiin ihmisiin. Toisaalta kannattaa ottaa kaveri mukaan jos tuntuu että haluaa mukaan jonkun tutun tai ootte molemmat tosi kiinnostuneita kielistä ym.

Summeranza vs. Ei Summeranzaa
Kyllä! Aluksi ajattelin että menen jos pääesiintyjä on hyvä, ja kun kuulin sen olevan Charli XCX josta en silloin erityisemmin tykännyt, käännyin vähän sen puolelle etten menisi. Kuitenkin sitte päätin että meen, koska toi on ainutlaatune tapahtuma ja siellä on paljon muutakin kuin pelkkä illan keikka. Tein kyllä ihan oikeen päätöksen, ja olihan se Charli XCX tosi hyvä. :)

Lähteä vs. Jäädä kotiin
Jos oon tähän mennes esittäny asian jotenki epäselvästi, niin kannattaa siis todellakin lähtee. :)

 

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Why? Part 1



"Miksi maksaa niin paljon kielimatkasta, tavalliselle matkalle pääsisi paljon halvemmalla?"


Tätä on monet kysyny ja kieltämättä tämän takia hylkäsin muutama vuosi sitten mun kielimatkahaaveilut lopullisesti, tai niin mä silloin kuvittelin. Kielimatka ei kuitenkaan oo vaan matka, enkä pysty vertaamaan sitä rahassa. Se on niin paljon muutakin.

 (Niin paljon muutakin etten saa mahtumaan sitä tähän yhteen postaukseen joten jatko-osa tulee myöhemmin.)





 Kielimatka alkaa jo silloin kun varaa matkan, saa MyEF tunnukset ja liittyy EF:n ihmeelliseen maailmaan. MyEF:stä voi löytää tulevia kurssilaisia ja omaan kohdekaupunkiin menijöitä, sekä suomalaisia että ulkomaalasia ja jutella niiden kanssa. Tällöin yleensä tehdään jo ensimmäisiä wa-ryhmiä joissa sitten jännitetään ja lasketaan päiviä tulevaan matkaan. Jo tässä kohtaa kielitaito parantuu kun tulee juteltua paljon englanniksi, ja muistan että opin paljon mm. eri maiden eroista jutellessa monista maista tulevien oppilaiden kanssa.





Kielimatka on kokonaisuudessaankin aika erilainen tavalliseen matkaan nähden, eikä kannata odottaakaan pelkkää shoppailua ja kamera kaulassa kiertelyä suurimmissa turistinähtävyyksissä (niitäkin toki tehdään jossakin määrin). Matkalla asutaan joko paikallisessa perheessä tai asuntolassa joka saattaa olla esim. hotelli tai yliopiston kampus kuten Brightonissa. On jo sinänsä mahtava kokemus päästä asumaan joko oikeaan brittiperheeseen tai brittiläiselle yliopistolle.



Kielimatka vietetään muiden eurooppalaisten (toki kurssilla voi olla ryhmiä muistakin maanosista) nuorten kanssa jolloin pääsee ihan spesiaalilla tavalla tutustumaan kymmeniin nuoriin Espanjasta, Norjasta, Itävallasta... Kaikkiin on tosi helppo tutustua, koska esim. tunneilla tehdään paljon juttuja joissa jutellaan pareittain (ei siellä kyllä oikeastaan muuta tehdäkään) ja muutekin kaikki on mennyt sinne tutustumaan uusiin ihmisiin ja on samassa tilanteessa kuin sinä. Kannattaa ehdottomasti heti ensimmäisestä päivästä lähtien mennä rohkeasti juttelemaan ihmisille, siellä kukaan ei pidä sitä mitenkään epätavallisena. YOLO-asenne eikä se, että se jolle meet juttelee tuskin tulee enää ikinä näkemään sua ei ainakaan suurenna kynnystä. Vaikka olis normaalisti ujo ja hiljanen, kielimatkalla ei varmasti jää yksin. Kielimatkalla on siis älyttömän helppo saada uusia kavereita, suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaisia. Muihin suomalaisiin tutustuu tosi hyvin, koska asutaan samassa rakennuksessa ym.





Kielimatkalla on koulua mitä ei tavallisella matkalla oo. Tässä kohtaa monet kukanytkesälläkouluunmenee-asenteella olevat ihmiset hylkää kielimatkan. Se koulu ei oo mitään tavallista tylsää raatamista, joten ei kannata toimia näin. Kouluissa on englantia äidinkielenään puhuvat opettajat, joka on tosi mahtavaa ja mikä oli tietty englannin opiskelus tosi hyvä asia. Koulusta saa myös englannin oppikirjan ja Passport To Learnin josta voi mm. seurata oman englannintaidon kehittymistä. Kurssin jälkeen suoritetaan englannin tasokoe josta saa todistuksen +todistuksen kurssista joista voi hyötyä myöhemmin esim. työpaikkaa hakiessa.




tiistai 8. syyskuuta 2015

Summeranza, EFCELT, what? Language Trip Vocabulary


Kielimatkoihin liittyy outoja nimiä ja käsitteitä, joista kokosin tähän muutamia yleisimpiä ja selvennän vähän mitä ne tarkoittaa.

MyEF

-Facebook-tyyppinen EF:n oma palvelu netissä, johon saa tunnukset kielimatkan varattuaan. Siellä pystyy mm. juttelemaan ja tutustumaan kurssikavereihin jo etukäteen, varaamaan lisäaktiviteetteja, liittymään Ambassadoriksi ym. MyEF:stä näkee myös kielimatkan aikana päiväkohtaiset ohjelmat.


                                   Kielimatkan aikana MyEF:n tuli esim. tällasia ilmotuksia

Lähtötasotesti

-Ennen matkaa tehtävä englanninkielen tasotesti MyEF:ssä, jonka perusteella sijoitetaan oman tasoiseen opiskeluryhmään kohteessa.

Funpack

-Vapaavalintainen lisäaktiviteettipaketti joka meillä sisälsi mm. keilausta, Lazerzonea ja rannekkeen huvipuistolaiturille. Maksoi muistaakseni 45€.

Summeranza

-EF:n oma huipputapahtuma Lontoossa, johon pääsee yksinoikeudella kaikki siihen aikaan Briteissä olevat EF:n oppilaat. Siellä oli huipputunnelma ja oppilaita kaikkialta maailmasta, illan kruunas vielä Charli XCX. Oon joutunu monta kertaa selittää sitä sanoin mutten koskaan onnistunu, tällä kertaa luovutan suosiolla ja laitan tähän linkit sen omille sivuille ja pariin Youtube-videoon, toivottavasti ne kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Summeranza makso tänä vuonna 95€, mutta siihen kuulu kaikki ja siellä oli kyllä vaikka mitä. Suosittelen ehdottomasti! :)

 http://www.ef.fi/campaign/summeranza2015/

https://www.youtube.com/watch?v=3EoC7iSdsms
https://www.youtube.com/watch?v=Ms4LhgPE0-M

                                                                Summeranza 2015

Liideri

-Ohjaaja, oppilaan tuki ja turva matkalla. Suomesta lähtee mukaan suomalainen liideri johon voi aina ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa ynnä muussa. Kohteessa ohjaa lähinnä oma (paikallinen) aktiviteettiliideri ja jonkun ryhmän mukana lähtenyt liideri (mulla esim. tanskalainen). Liiderit on tosi mukavia (mikä ei oo mikään ihme, koska kurssin lopussa oppilaat pisteyttää ne ja hyvin pisteitä saaneet voi päästä uudelleen liideriksi), rentoja ja aina tavotettavissa!

Aktiviteetti

-Luulin aluksi, että aktiviteetti tarkottaa aina jotain jalkapallon pelaamista tai muuta, mutta aktiviteetteina olikin mm. shoppailua, rannalle menemistä ja erilaisia haasteita kuten pienissä ryhmissä täytyi käydä ottamassa kuvia erilaisista jutuista (esim. selfie virkapukuisen henkilön/jonkun nähtävyyden/mahdollisimman monen ihmisen kanssa) tai Paper Clip Challenge (pyytää Brightonin keskustassa ihmisiä vaihtamaan jostain pikkuesineestä tilalle parempi kunnes lopuksi viimeinen esine oli mahdollisimman arvokas).



Suomalainen-/aktiviteetti-/kurssi-/opetusryhmä

-Nämä eri ryhmät menee usein sekasin keskenään. Sun kurssilla olevat oppilaat on ne joilla on sama tulo- ja lähtöpäivä ja joilla on sama majoitusmuoto. Meillä tähän kuului suomalainen, tanskalainen, italialainen ja ranskalainen ryhmä. Näiden oppilaiden kanssa on siis mahdollista päästä esim. samaan luokkaan. Luokka eli opetusryhmä on se, jonka kanssa sä käyt koulua. Luokat on tehty oppilaiden englannintason mukaan, mutta meillä tää ei ainakaan menny niin, luokassa oli tosi monentasoisia oppilaita. Kahdesta luokasta koostuva aktiviteettiryhmä on se, jonka kanssa eniten vietetään aikaa ja tehdään lähes kaikki. Suomalainen ryhmä on se, jonka tuossa ylempänä kurssiryhmän kohdalla mainitsin ja joka lähtee sun kanssa Suomesta matkaan. Nämäkin koskee siis Brightonia, muissa, varsinkin pienemmissä kohteissa nää saattaa muodostua eritavalla.

                                                              Aktiviteettiryhmä

EFCELT

-EF Cambridge English Level Test, englanninkielitasotesti joka tehdään kurssin lopussa. Se sisälsi kuullun, luetun ja kielioppi-ja sanastotehtäviä. Kuultu oli tosi helppo, luettu vaikee. Siinä oli tosi vähän aikaa tehdä sitä, mutta se meni kuitenkin ihan hyvin. Siitä sai sitten Graduationissa todistuksen jossa oli siitä saatu arvosana A1-C2.


Graduation

Kurssin lopussa on Graduation, jossa "valmistutaan", jolloin saadaan todistukset ja mun henkilökohtasen suosikin, EF-valmistumishatun.♥ :D Kaikki kurssin käyneet valmistuu, ei siis tarvitse pelätä että feilaa :)

                                                                    Graduation

Ambassador

-Kielimatkan jälkeen/ennen voi liittyä mukaan Ambassador-ohjelmaan. Ambassador toimii EF:n lähettiläänä, promoaa ja auttaa erilaisissa jutuissa. Toimimalla aktiivisesti ja keräämällä tarpeeksi pisteitä voi tosiaan päästä uudelle, ilmaiselle kielimatkalle! Ambassador-ohjelma ei ole mitenkään sitova ja aktiivisuus riippuu vain itsestä. :)

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Things That Surprised Me



Olin ennen kielimatkaa ottanu aika paljon selvää kaikista asioista, mutta tässä joitan juttuja joista enemmän tai vähemmän yllätyin.


1. Sää

Britti-ilmasto oli jotain niin outoa :D Sään vaihtelevuus oli silmiinpistävää, aamupäivällä keli saattoi vaikuttaa tuhoon tuomitulta, koko taivas oli pilvessä ja vettä satoi tasaisen harmaana, mutta jo parin tunnin päästä aurinko saattoi paistaa pilvettömältä taivaalta. Ilma oli aika kosteaa ja illalla oli usein aika kylmä.

2. Pelihallit

Näin Brightonissa kolikkopelejä enemmän kuin koskaan missään, tuntui että joka sortin flippereitä ja pehmolelunongintapelejä oli joka paikassa (no, ainakin muutamassa). Suurimpana tietysti Pierin valtavat pelihallit.

3. Koti-ikävä

Ensimmäisen illan koti-ikävän suuruus yllätti. Rehellisesti sanottuna koin tähän astisen elämäni suurimman koti-ikävän, mietin jo tyyliin millä lennolla pääsisin vaan nopeiten pois täältä. :D Oon ollut ennenkin ilman vanhempia ulkomailla, mutta nyt kun lähdin yksin enkä tuntenut entuudestaan _ketään_ sieltä, ihmiset puhu vierasta kieltä, olin ollut hereillä lähes kellonympäri, maisemat olivat perusbrittiläisen masentavat ruskeanharmaine kivitaloineen, oli hirveä helle, puhelimen laturi ei sopinut adapteriin ja ruuaksi saatiin karmeinta "ruokaa" maailmassa eli kolmioleipiä, niin jotenkin se ja koko kulttuurishokki aiheutti hirveen koti-ikävän. :D Muuten EF:lle täydet pisteet siitä vastaanotosta, se oli tosi hyvä ja henkilökunta oli tosi mukavaa! No seuraavana päivänä se sit lähti laantumaan niinku koti-ikävä yleensäkin, näin oli kuulemma käyny muillakin, ei siis kannata pelästyä jos ekana päivänä tulee hirvee epätoivo et miks mä ikinä lähin tänne. :D

4. Italialaiset

Tää yhen stereotypian kumoutuminen oli pakko mainita. :D Olin varautunu siihen, että italialaiset olis tosi kovaäänisiä ja puheliaita, mutta meillä ne oli suomalaisten lisäks ne hiljasimmat ja rauhallisimmat, ehkä jopa vielä suomalaisia enemmän. En tiiä oliks tää vaan sattumaa, mutta olin silti yllättyny. :D

5. Hintataso

Yleinen hintataso oli (varsinki tällä hetkellä euroon verrattuna) Briteissä aika korkee, mitään halppis-Primarkkeja lukuunottamatta.

6. Punnat=Eurot

Edelliseen liittyen, en oo ikinä ennen ollut maassa jonka rahayksikkö on euroa "arvokkaampi", ja hintojen arviointi oli yllättävän hankalaa. Jos esim. joku maksoi 50£, en millään saanut itseäni uskomaan että todellinen hinta hipoo 65€.

7. Kuinka helppoa oli jutella/tutustua ihmisiin

Siis tämä. Muihin kielimatkalaisiin oli niin helppo tutustua, kenelle tahansa pysty menee juttelee jos halus. Monet tuli vaan kysymään "hi, what's ur namee?" joka sitten usein johti keskusteluihin ihan random aiheista. Paikkana saatto olla vuoristorata tai tanssies discos DJ:n korokkeella(?:D). Myös heti ekana päivänä tuntu niinku ois tuntenu muut suomalaiset vaikka kuinka kauan. Allekirjotan sen kyllä ihan täysin, että kielimatkalle hakeutuu ihmisiä jotka haluaa tutustua muihin ja on mukavia.

8. Kuinka mukavia liiderit/henkilökunta/oppilaat oli

Kaikki EF:n työntekijät oli vaan tosi mukavia, samoin kun oppilaat!

9. Eri kurssit erillään

Tää oli vähän negatiivinen yllätys. Oltiin juteltu What'sApp:issa ennen matkaa monien kans jotka oli Brightonis suunnilleen samaan aikaan (esim. viikko enemmän) ja luultiin että vietettäis siellä aikaa yhessä, mutta todellisuudessa en edes nähnyt moniakaan, koska kaikki kävivät eri koulua ym. Tää kuulu nimenomaan Brightoniin, koska sinne tulee niin paljo oppilaita että kouluja ym. on tosi monia.

10. Aika

Vapaa-aikaa ei tosiaan ollut paljon yhtään, aamulla piti herätä aika aikasi ja illal pääsi vasta aika myöhään nukkumaan, joten olin tosi väsyny sen matkan jälkee ja tuntu että nukun vaan koko loppuloman. Sielläkin tuntu, että aina kun oli vähän vapaa-aikaa tai bussimatka nii teki mieli käyttää se nukkumiseen. Se eka päivä oli kaikkein raskain, olin heränny klo 4-5 aamulla ja väsyny matkustamisesta, sitten illalla kun klo olis ollu Suomen aikaa jo varmaan 1 yöllä nii meidät laitettiin vielä tanssimaan tämän kesän tanssia eli Heroes: ia kampuksen pihalle. :D

11. Aktiviteettiryhmä

Lähes kaikki tehtiin oman aktiviteettiryhmän kanssa, joten muiden kanssa oltiin tosi vähän tekemisissä, mikä oli vähän harmi.

12. Odottelu/myöhästely

Jos klo 9 piti olla jossain, italialaiset oli aikasintaan 9.15. Tuntu, että aina odotettiin jotain.



perjantai 4. syyskuuta 2015

The Residence

Otan tämän aiheen heti alkuun, koska muistan itse ennen matkaa etsineeni asuntolasta kaikkea tietoa mitä vaan voi ikinä löytää. Tämä on siis pääasiassa Brightonin asuntolasta, en tiiä paljoo muista kohteista mutta ei ne varmaan kauheesti eroa.

Brightonissa on siis kolme asuntolaa jolla jokasella on oma koulu ja ruokala. Falmer ja Sussex jotka sijaitsee kauempana keskustasta omalla alueellaan, ja Moulsecoomb jossa mä olin ja joka oli lähempänä Brightonin keskustaa. Meidän kampus oli hyvä eikä siinä ollut mitään vikaa, mutta kun käytiin Falmerilla nii se näytti kyllä luksukselta, rakastuin koko siihen alueeseen. :D

Brightonissa siis perheessä majoittuvat ja asuntolalaiset ovat käytännössä täysin erillään, jopa bileet ovat molemmilla omansa. Tämä tulee yleensä monille yllätyksenä, mutta jos homestayssa on kavereita niin kannattaa sopia tapaaminen esim. Pierille tai Churchill Squarelle (suuri ostoskeskus) jos tiedätte olevanne samaan aikaan keskustassa. :)

Asuntolassa tutustui tosi hyvin muihin kielimatkalaisiin, eräs kotimajoituksessa ollut sanoikin olevansa kateellinen asuntolalaisille koska he kuulostavat yhdeltä suurelta perheeltä, hostperheessä hän ikään kuin vähän tunsi eristyvänsä muista. Suosittelen asuntolaa tositosi paljon, siellä oli kaverit ja liiderit aina lähellä ja ainakin mulle se sopi tosi hyvin. :)






10 kysymystä asuntolasta:


1. Monenko hengen huoneissa majoitutaan?
-Brightonissa tietääkseni kaikilla oli omat huoneet, näin ei kuitenkaan ole kaikissa kohteissa.

2. Onko suihkut/vessat yhteiset, saako esim. suihkussa käydä rauhassa ja milloin haluaa?
-Meidän käytävällä asu noin alle kymmenen ihmistä, ja siinä käytävällä oli kaksi vessaa, yksi lukittava suihku ja sitten toinenkin kylpyhuone jossa oli kylpyamme. Suihkussa sai käydä aina kun vaan oli aikaa, itse kävin yleensä aamulla jolloin se yleensä ei ollut varattu. Ilmeisesti Falmerissa kaikilla oli vessat ja suihkut (?) omassa huoneessa. Meillä oli omissa huoneissa lavuaarit jonka yläpuolella oli peili, missä pystyi esim. pesemään kädet.

3. Oliko asuntola siisti?
-Oli todella siisti, suihkussa ja huoneissa ei ollut mitään valittamista, ainoa valitus oikeastaan että vessojen valonkatkaisunarut olivat todella likaiset :D Huonetta oli mahdollista vaihtaa jos siinä oli jotain "vikaa".

4. Majoittuvatko suomalaiset samassa paikassa?
-Kyllä, kansallisuudet olivat ikään kuin omissa "taloissaan", samassa pihapiirissä kaikki kuitenkin.

5. Näkivätkö eri asuntoloissa asuvat toisiaan?
-Bileet olivat yhteisiä, muuten eivät oikeastaan.

6. Aika jolloin piti olla omissa huoneissaan, saiko asuntola-alueelta poistua?
-Klo 11 piti olla omissa huoneissaan, ei saanut ilman lupaa.

7. Matka koululle ja ruokalaan?
-Muutama sataa metriä, eli tosi lähellä.

8. Oliko asuntolalla Wi-fi?
-Kyllä oli!

9. Minkälainen ruoka oli?
-Söimme siis yliopiston ruokalassa, joka oli hieno ja ruuassa oli paljon valinnanvaraa. Ruoka oli aika erilaista kuin Suomessa, mutta hyvää, tosin pääosin aika epäterveellistä. Kokonaisuudessaan ruokala/ruoka oli positiivinen yllätys.

10. Pystyikö vaatteita pesemään asuntolalla?
-Tietääkseni kyllä siellä oli mahdollisuus, monet kuitenkin pesivät pikkupyykkiä vain huoneen lavuaarissa.





torstai 3. syyskuuta 2015

About Me and the Blog

Oon siis 17-vuotias tyttö ja olin tänä kesänä EF:n kielimatkalla Brightonissa jossa vietin ihan loistavan kesän, ja nyt kirjotan tätä blogia mun matkasta ja kielimatkoista yleensä. Olin Brightonissa kaksi viikkoa international-kurssilla heinäkuun alussa ja majoituin siellä Moulsecoombin asuntolassa. Lähdin matkaan yksin jota kielimatkalle yleensä suositellaan, ja se ehdottomasti kannatti! Tutustuin mahtaviin sekä suomalaisiin että ulkomaalaisiin ihmisiin ja sain paljon uusia ystäviä!

 Liityin matkan jälkeen Ambassadoriksi eli kerron kielimatkakokemuksestani muille ja autan EF:ää esim. erilaisissa tapahtumissa. Tätä vastaan saa Ambassador-pisteitä joita riittävästi kerätessä voi ansaita erilaisia palkintoja kuten vaikka uuden kielimatkan ilmaiseksi! Kannattaa siis ehdottomasti liittyä vaikka jo ennen matkaa :)

 Yritän tässä blogissa vastata kysymyksiin joita kielimatkasta haaveilevat miettivät, senkin pohjalta jotka minua itseäni ennen omaa matkaani mietityttivät. Jos kuitenkaan et löydä vastausta kysymykseesi täältä, suosittelen ehdottomasti laittamaan esim. KIK-viestiä, usein parhaita vastauksia saa itse jo kielimatkan kokeneelta! ;)

Lisään tähän ekaan postaukseen joitakin kuvia mun matkalta eli #efmoment:teja, hashtag jolla löytää Instagramista muidenkin ikuistamia hetkiä kielimatkoiltaan. :)























Osa kuvista ei oo mun ottamia, jos kuvaajat/kuvissa esiintyvät haluaa tulla mainituksi kuvan yhteydessä tai että poistan kuvan niin ilmottakaa! :)